sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Lecţia bunicii: cum variezi meniul în Postul Sfintei Marii


Fiind scurt şi cu hrană variată, postul poate fi ţinut şi de cei mici

Educaţia duhovnicească a copiilor începe în Postul Sfintei Mării. Aşa credea bunica mea, care obişnuia să spună că este un post scurt, în care hrana este foarte bună şi poate fi ţinut şi de copii, pentru că Maica Domnului iubeşte foarte mult copiii.

De la 1 august şi până la 15 august, bunica ne răsfăţa cu tot felul de preparate de post. Lunea, miercurea şi vinerea mâncam tot felul de plă­cinte coapte în cuptor, din aluat de pâine şi minuni de umpluturi nefierte, cum ar fi măsline tocate, varză, dovlecel, vinete şi morcov ras, praz, însoţite de felii de roşii uriaşe, castraveţi şi ardei gras. Pe seară ronţăiam ceva pâine prăjită şi mâncam un terci de roşii proaspete, amestecat cu tot usturoiul din lume, de ne luau gurile foc.

Marţea şi joia ne răsfăţa cu ciorbiţe de zarzavat şi cu ghiveciul cel mai bun din lume, făcut din legume înăbuşite în tuci, doar cu puţină apă şi sare, puse după tăria la foc, drese cu piper şi aromate cu felioare de ustu­roi şi mărar cu pătrunjel, tocate fin şi puse la urmă, ca să-şi dea parfumul în sosul ăla aromat, îngroşat puţin de cartofii care se înmuiaseră uşor şi care umplea curtea de arome.

Sâmbăta şi duminica, aveam salata de vinete, ardeii copţi, cartofii prăjiţi, cartofii la cuptor, din cei cu o "cremă" de bulion, cartofi umpluţi cu ciuperci, ciuperci umplute cu orez şi boabe verzi de mazăre, pilaf cu legume şi multe altele care, de fapt, era pe mesele noastre şi în cursul anului, numai că… parcă nu erau la fel de bune.

Fructele nu ne lipseau şi le puteam mânca tot timpul. Nu mai vorbesc de dulciurile pe care le făcea bunica fără a le coace: prăjitura din miez de nucă şi pastă de rahat cuprinsă de două foi de napolitană sau romburile de magiun tăvălite prin cristale de zahăr.

Acum ne îndulcea, mai ales pe seară, când ne adunam pe prag şi bunica ne povestea minunile pe care le face Sfânta Fecioară Maria şi cum a anunţat-O îngerul Gavriil că trebuie să treacă la viaţa din ceruri. Ne spunea că Ea ne ajută să putem să ţinem post.

Că mâncarea din post este mai gustoasă şi mai curată. Că, mai ales în post, trebuie să te abţii nu numai de la a mânca de dulce ci şi de a te purta urât. Nu trebuie să te cerţi, să te baţi, să pârăşti, să înjuri pentru că în felul acesta devii mai bun, capeţi un suflet curat. Cine poate să se abţină acum copil fiind, mai târziu, când va fi mare, va fi un om adevărat, bun, iubitor de oameni.
Noi copiii mâncam cu plăcere toate bucatele, ne străduiam să ne purtăm frumos dar nu înţelegeam de ce unora le e greu să ţină post?!

Supă de varză
● Ingrediente: o varză mică (1 kg), 2 morcovi, 2 cepe, 5 roşii, 1 ardei gras, 5 fire mărar, o legătură de pătrunjel, sare, piper.
● Preparare: Puneţi la fiert 4 l de apă. Tocaţi mărunt cepele şi ardeiul gras, radeţi morcovii, decojiţi şi tăiaţi cuburi roşiile, tocaţi fin mărarul şi pătrunjelul. Tocaţi fideluţă varza, fără cotoare. Puneţi într-o oală, la foc potrivit, ceapa, morcovul şi un praf de sare cu o cană de apă rece. Lăsaţi să se înăbuşe, mestecaţi des, ca să nu se prindă de oală şi după 5 minute, adăugaţi varza toată, amestecând-o cu legumele. Puneţi o cană de apă fierbinte, lăsaţi să fiarbă 10 minute, apoi adăugaţi ardeiul gras şi restul de apă fierbinte. Luaţi spuma când începe să clocotească, amestecaţi şi când morcovul este fiert adăugaţi roşiile şi lăsaţi să fiarbă. Lăsaţi focul mai mic, să nu clocotească tare. Luaţi spuma! Când legumele sunt fierte, dregeţi de sare, puneţi puţin piper şi adăugaţi verdeaţa. Puneţi capacul şi închideţi focul. Pentru cine doreşte supa mai consistentă, poate adăuga tăiţei fără ou sau doi cartofi tăiaţi cubuleţe.

Aperitiv din dovlecei şi cartofi
● Ingrediente: 6 dovlecei potriviţi, 4 cartofi, 2 morcovi, 2 cepe, o legătură mărar, o legătură pătrunjel, 6 căţei de usturoi (după gust), sare, piper, 2 linguri făină, ulei.
● Preparare: Se spală cartofii şi se pun la fiert în coajă. Se curăţă dovleceii şi morcovii şi se dau pe răzătoare, se spală verdeaţa şi se toacă fin, se pisează usturoiul. Se pune puţină sare peste dovlecei. Se taie ceapa fideluţă. Când s-au fiert cartofii se undesc în puţină apă rece şi se cojesc, apoi se zdrobesc bine ca piureul. Încingeţi cuptorul! Se pune în puţin ulei, la călit, ceapa şi morcovii, cu puţină sare şi piper. Când s-au înmuiat bine se trag de pe foc, se adaugă cartofii, verdeaţa, dovleceii scurşi uşor, usturoiul. Se amestecă bine, se presară o lingură de făină, se drege de sare şi piper şi se mai adaugă făină, dacă este prea moale compoziţia. Nu trebuie să fie tare! Într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină se toarnă compoziţia, se nivelează şi se dă la cuptor, la foc potrivit până se rumeneşte uşor. Încercaţi cu scobitoarea dacă e coaptă. Se taie pătrăţele şi se serveşte cu roşii.

Niciun comentariu: