sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Gastronomie şi folclor


Pe sub poale de pădure, în vuietul tumultuos de Bâscă, urci domol către vechiul Varlaam, situat pe Drumul Oilor către Penteleu. Vechea localitate îşi păstrează cu străşnicie obiceiurile, folclorul, dar şi gastronomia. Preparatele autentice, specifice zonelor în care se cresc oi, sunt tocmite după reţete vechi transmise şi păstrate de băciţe sau de gospodinele din localitate. Tinerele femei şi le însuşesc cu mândrie şi le pregătesc cu zel de fiecare dată când sunt în măsură a arăta comoara gastronomică a Buzăului de munte. De la fripturi, tocane, ciorbe din carne de miel şi de oaie până la plăcintele şi bulzurile aurii sunt etalate la diverse evenimente gastronomice, dar mai ales la sărbători pastorale, cum este cea a "Înţărcatul Mieilor din Varlaam".

În primăvara aceasta a avut loc sărbătoarea care a adunat mulţime de localnici şi de vizitatori curioşi şi dornici de a afla "noutăţi" din vremuri vechi. Nimic nu este mai încântător ca o poveste frumoasă, bătrână ca locurile unde o asculţi, să-ţi însoţească plăcerea de a degusta o mâncare care se prepara din vechime.

Drumul Oilor
Drumul lung pe care mergeau turme de la Dunăre către munte de când lumea este încărcat de istorie a neamului românesc. De-a lungul veacurilor, turme cu ciobanii lor au lăsat urme adânci în istoria localităţilor care au fost tranzitate. De la întâmplări banale până la poveşti de dragoste s-au întipărit şi au fost păstrate cu sfinţenie în folclor.

O poveste deosebit de frumoasă, care şi-a pus amprenta şi a dat numele traseului transhumanţei de pe aceste meleaguri, este povestea unei alte mioare. Mioara noastră, şchioapă, nu putea ţine pasul cu turma şi a fost aruncată într-o râpă în munte ca să-şi afle sfârşitul. Numai că oiţa şchioapă a reuşit să iasă din râpă şi a mers după urmele lăsate de suratele ei până a ajuns turma la Dunăre, spre uimirea ciobanilor. De atunci, drumul ­parcurs de mioara cea bravă se numeşte Drumul Oilor.

Pe Drumul Oilor s-a format un folclor specific cioba­nilor, s-au cântat doine din caval şi fluier, s-au transmis şi schimbat tehnici de prelucrare a lem­nului pentru confecţionarea unor va­se şi unelte necesare muncii la stână, s-au făcut cunoscute prepara­tele unei gastronomii tradiţionale care are la bază produsele obţinute la stână, respectiv carnea de miel, diferitele tipuri de brânză, zerul şi jintiţa.

O reţetă delicioasă ne-a preparat Maria Blidaru, o vajnică apărătoare a autenticităţii patrimoniului de reţete pastorale ale Drumului Oilor. Reţeta i-a adus şi diploma pentru cel mai autentic preparat de stână, cu ocazia ­concursului gastronomic organizat la sărbătoarea "Înţărca­tul Mieilor" din primăvara aceasta.

Miel jintuit la ceaun
Ingrediente: o jumătate de miel, 200 ml ulei, jintiţă cât se cere, 500 g smântână, 3 legături de ceapă verde, o legătură de mărar, sare, piper.
Preparare: Se porţionează carnea de miel şi se spală, apoi se pune în ceaun, în ulei încins, şi se înăbuşe bine la foc ­potrivit. Când carnea este bine pătrunsă se adaugă ceapa tăiată bucăţele scurte. Se pune puţină sare şi se lasă la înăbuşit zece minute, apoi se toarnă jintiţă cât să acopere puţin carnea şi 250 g smântână. Se lasă la fiert până scade sosul la jumătate, se adaugă mărarul fin tocat, se drege de sare şi piper şi se serveşte cu adaos de smântână şi mămăligă vârtoasă.

Niciun comentariu: