Salate, căldură, lehamite, răceli la cald şi tot tacămul verii ăsteia cu hachiţe. Vreau ceva, dar nu ştiu ce, sau mai bine zis nu indrăznesc să spun. Hm... vreau o ciorbiţă de fasole boabeeee. Na, că am zis-o! Şi ce dacă e vară, şi e cald, şi fasolea fierbe greu? O pun la oala sub presiune! O fac noaptea, că-mi dă iluzia de răcoare. Am să cumpăr un kilogram, dar am să gătesc numai jumătate, pe cealaltă o pun la congelator, aşa fiartă, pentru o sălăţică, altă dată.
Reţeta
Reţeta
Am cumpărat un kilogram de fasole uscată, din cea pătată, că are un aspect şi un gust deosebit, am curăţat-o şi spălat-o, am pus-o la inmuiat pănă a doua zi. Toată noaptea am visat numai prăjituri, tot felul de creme şi ingheţate. Fără nici o legătură cu fasole

Rezultat
Cu pofta in găt, imi pun o porţie de ciorbiţă, cu felioare scorojite de costiţă, la răcit, intr-o farfurie pentru flămănzi, adică maaare. Iau din frigider o ceapă pusă la frăgezit şi un ardei iute, ca să am de unde alege. Le pun pe masă, iau şi o felie de păine şi, in faţa farfuriei, aştept să se răcească ciorbiţa. Cu ochii sfoară la farfurie mă cuprinsese un somn şi o căldură, de mi se inmuiase tot elanul. Ciorbiţa nu se dădea răcită şi, cuprinsă de toropeală, m-am aşezat pe fotoliu in sufragerie, mai la rece. A fost bine, pănă cănd am constatat că mă dureau gătul şi spatele, că afară era seară, că prin camere zăceau toropite de căldură persoane cunoscute, că mai mult de jumătate din ciorbiţă dispăruse, că nu mai era nici urmă de ardei iute şi ceapă fragedă, că se umpluse uscătorul de vase, iar farfuria mea cu ciorbiţă aştepta amărătă şi stingheră pe un colţ de dulap. Dar tot am măncat! Parcă era mai bună, mai aromată, mai cu fasole, mai cu costiţă! Ce dacă nu mai aveam ceapă fragedă? Am măncat un castravete acru, rece şi parfumat cu izul căţeilor de usturoi şi al florii de mărar!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu