sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Bucate de Ispas


Cireşarul anului acesta ne aduce marea sărbătoare a Înălţării Domnului, după cele 40 de zile în care Fiul lui Dumnezeu a mai stat printre pământeni. Sărbătoare pe care orice creştin o respectă cu tot sufletul. În această zi sunt cinstiţi şi comemoraţi morţii. Mai ales cei care şi-au dat viaţa la datorie, apărându-şi patria, cei care au murit fără lumânare, necu­nos­cuţi, departe de ţară şi familii. Ziua de Înălţare este şi Ziua Eroilor.
Pentru a cinsti acest eveniment, oa­menii pregătesc bucate deosebite şi revin la simbolul pascal al oului ro­şu. Nu există masă de Înălţare pe care să nu fie un platou cu ouă roşii şi cozonac.

Pomeniri
Se pregătesc mâncăruri din carne de miel, de vită, pasăre şi porc, din care creştinii fac porţii pentru cei decedaţi. Panere cu bucate, vin, flori şi lumânări sunt duse la biserică pentru a fi slujite şi sfinţite, apoi duse la cimi­tir sau împărţite celor din jur.
În unele sate, lumânările şi cande­lele aprinse pentru morţi rămân aprin­se în noapte până se sting. Bu­catele pregătite sunt pentru a-i bucura şi a le arăta că nu sunt uitaţi.

Gospodinele noastre se strădu­iesc să prepare mâncăruri deosebite, ţi­nând cont şi de mulţimea de ver­de­ţuri care abundă în această pe­rioadă a anu­lui. Abia ieşiţi din „monotonia” pre­­paratelor de iarnă, verdeţurile proas­pete fac deliciul meselor pri­mă­verii şi încearcă să stabilească o po­ziţie de frunte în scara de valori a gus­turilor, a pretenţiilor. Dacă sunt în­soţite şi de ceva cărnuri, chiar dacă sunt numai câteva bucăţele, meniul este total. Putem vorbi şi despre legumele noi, adică abia apărute în acest an, cum ar fi ceapa verde, ustu­roiul verde, car­tofii noi, morcovii, castraveţii cei mici.
De exemplu
Toate ne stau la dispoziţie şi ne ajută să pregătim o masă de Înălţare pe măsura evenimentului. Minunat este un escalop de viţel cu ciuperci preparat din 500 g felii de muşchi de vită, cinci ciuperci mari, o lingură cu făină, sare, piper, boia dulce, 150 ml vin roşu, ulei. Se prepară aşa: bate carnea, presar-o cu piper, dă-o prin făină şi prăjeşte-o pe ambele părţi fără să o arzi. Într-o tavă, montează carnea cu grăsimea în care a fost prăjită, toarnă o jumătate de cană de apă fierbinte, pune ciupercile curăţate şi feliate, sare, piper, boia, vin roşu şi dă la cuptorul încins, la foc potrivit, timp de 20-30 de minute, apoi scoate tava. Serveşte ornat cu felii de roşii (după gust), cuburi de caşcaval şi vin roşu.
Ne-am gândit la o mulţime de preparate care ar putea fi servite cu această ocazie, din care vă oferim câteva reţete.

Cartofi noi la cuptor
Ingrediente: un kg cartofi noi, 4 ouă, 200 g brânză, un ardei capia roşu, două legături de ceapă verde, sare, piper, unt.
Preparare: Curăţă, taie în felii şi fierbe cartofii în apă cu puţină sare. Când s-au fiert scoate-i şi lasă-i la scurs. Bate ouăle, rade brânza, toacă ardeiul cubuleţe şi ceapa rondele subţiri, adaugă sare şi piper şi amestecă bine. Unge cu unt un vas iena, montează un rând de cartofi, toarnă o parte din ouă, apoi pune iar cartofi, ouă şi ultimul strat să fie felii de cartofi. Pune câteva cubuleţe de unt deasupra şi dă-l la cuptor până se rumeneşte. Serveşte cu mărar tocat.

Miel în aluat fraged
Ingrediente pentru aluat: 500 g făină, 200 g untură, un ou, 25 g drojdie, 100 ml lapte (apă), un praf de sare, o linguriţă cu zahăr. Pentru umplutură: o pulpă de miel fără os, o căpăţână de usturoi, 100 g slănină afumată, 100 ml vin alb, 100 g telemea rasă, sare, piper.
Preparare: Se fră­mântă un aluat fraged. Se lasă la crescut. Pulpa împănată cu usturoi şi bucăţele de slă­nină se ru­me­neşte cu untura, apoi se adaugă vinul. Se lasă până devine fraged şi scade sosul, se scoate la răcit, se tăvăleşte prin brânză rasă, se piperează şi se înveleşte în aluat. Se dă la cuptor până se rumeneşte ­aluatul.

Muşchi de viţel cu paprika
Ingrediente: 4 felii de muşchi, 3 linguri cu ulei, 100 ml vin, sare, piper, 4 ardei roşii, două linguriţe cu boia dulce, un ardei iute. Pentru găluşte: un ou, 100 g făină, sare, piper, un praf de bicarbonat de sodiu.
Preparare: Piperează carnea, dă-o prin făină, prăjeşte-o în ulei şi ţine-o la cald. Taie ardeii feliuţe, înăbuşă-i în uleiul rămas cu boia dulce, sare, ardei iute tocat şi curăţat de seminţe, vin, şi dă la foc mic până rămâne la jumătate. Amestecă făină, ou, sare, piper şi bicarbonat în puţină apă. Din aluat formezi găluşte pe care le fierbi în apă sărată. Serveşti carnea cu sos şi găluşte.

Ciorbă de miel
Ingrediente: capul, car­ne şi oase de la piept, gât şi picioare, o ţelină, doi morcovi, două cepe, o lingură cu orez, o le­gă­tu­ră de leuştean, borş, sare, 10 boabe piper, ulei.
Preparare: Spală carnea şi pune-o la fiert cu 6 litri de apă şi piper. Ia spu­ma! Rade morcovii şi ţe­li­na, toacă ceapa şi înă­bu­şă-le în puţin ulei. Toarnă legumele în oala cu car­ne şi fierbe-le împreună 30 de minute şi adaugi ore­zul. Pune apă clocotită dacă sca­de. După 50 de minute adaugă bor­şul fiert separat, drege de sare, mai laşi un minut şi pui leuşteanul tocat şi capacul. E gata! După gust poţi adăuga zdrenţe de ou, smântână, tarhon.

Niciun comentariu: