duminică, 4 decembrie 2011

Arta gătitului în post


Cum poţi jongla cu o mâncare simplă, de post, pentru a prepara una mai pentru „nesătui”?
Atunci când eşti în situaţia de a te limita la anumite ingrediente, important este să cunoşti bine reţeta principală, ca apoi să „te joci” cu ea, pentru cei care vor să se simtă „sătui” şi în post. Să presupunem că vrem să preparăm o:
Mâncare de ciuperci cu praz, pentru care avem următoarele ingrediente: 500 g ciuperci, 4 fire de praz, o ceapă mică, suc de roșii, sare, piper şi 4 căţei de usturoi (după dorinţă). Modul clasic de preparare este: Ciupercile spălate și curăţate le tai felioare grosuţe și le înăbuși cu ceapa tăiată fideluţă, cu un praf de sare, ulei și o jumătate de cană de apă. Partea albă a prazului o tai felioare rotunde, groase de 1 cm, le căleşti în ulei, apoi le pui peste ciuperci și adaugi o jumătate de cană suc de roșii şi o jumătate de cană de apă, usturoiul pisat (după plac). Dregi de sare și piper și dai la cuptor până scade la jumătate sosul. Buun.
Având baza, poţi lucra pe reţetă, adăugând alte ingrediente, cum ar fi cartofi fierţi, cartofi la cuptor, paste, măsline, verdeaţă etc. Să le luăm pe rând.
Cartofii: îi cureţi, îi tai cubuleţe şi îi pui la fiert în apă cu sare. Când sunt fierţi îi scurgi de apă şi îi laşi la cald până când îi pui primii pe farfurie, deasupra montezi, cu o lingură, mâncarea de ciuperci şi presari verdeaţă (mărar şi pătrunjel) cât mai artistic. Cartofii la cuptor sunt cei preparaţi astfel: cureţi cartofii, îi tai bucăţi mari, pe lung, îi presari cu puţină sare, piper şi îi tăvăleşti printr-un sos de pastă de bulion, apoi îi montezi într-o tavă în care ai pus puţin ulei şi puţină apă (depinde de cantitate şi mărimea tăvii). Dai cartofii la cuptorul încins, la foc potrivit, îi întorci după 20 de minute şi îi laşi până când sunt bine pătrunşi, (îi mai încerci), după cum este cuptorul sau cât de groşi sunt cartofii. Îi serveşti tot ca bază a mâncării noastre.
Pastele le prepari clasic şi le pui tot ca bază. Dar poţi folosi tot felul de paste, de la fidea la melcişori (după plac).
Măslinele le poţi adăuga în mâncare după ce le-ai scos sâmburii şi le-ai dat un clocot. Le scoţi din apă, le scurgi şi le adaugi în mâncare înainte de a pune usturoiul. În cazul acesta, poţi adăuga la mâncare şi o foaie de dafin.
Verdeaţa este nu numai un aliment, ci şi un ornament deosebit, care atrage meseanul. Deci, poţi adăuga mărar şi pătrunjel în mâncare, dar şi să o ornezi cât se poate de artistic. Asta rămâne la latitudinea gospodinei.
Pentru a completa o masă săţioasă, poţi folosi salatele de sezon: murăturile, cum ar fi castraveţii muraţi, ardei graşi umpluţi cu varză, un „asorte” de gogonele, ardei graşi, varză roşie, pepenaşi, morcovi, ţelină, conopidă şi alte alea pe care o bună gospodină le pune în acelaşi borcan ca să zăpăcească meseanul. Dacă le tai felioare şi faci „greşeala” să le pui într-un castron în care torni două căni din zeama lor îmbunătăţită cu trei căţei de usturoi pisat şi ceva ardei iute, apoi, mâncarea de post devine una regească. Poftă bună!

2 comentarii:

Anonim spunea...

in momentul in care ai imaginatie poti face o mancare din aproape nimic, dar facuta cu placere iese cea mai gustoasa.

masajeroticbrasov spunea...

in momentul in care ai imaginatie poti face o mancare din aproape nimic, dar facuta cu placere iese cea mai gustoasa.