sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Roluri inversate


Dragă mamă,

Îţi scriu cum să faci, ca să-i pregăteşti domnului Alberto şi prietenilor voştri, un prânz bogat din pulpe de pui. Să fii atentă şi să nu-l mai laşi să intre în bucătărie cât găteşti! Îi dai să mânânce şi, să nu-i spui cum ai făcut! Ştii cum te-a păcălit data trecută când s-a dat mare că a făcut el budinca de cartofi cu spanac! Acum eu te ajut, te susţin, dar... până la reţete!
Fii atentă! Ai nevoie de: 5 pulpe de pui cu spate, 2 morcovi, o ceapă, 4 cartofi, sare, piper măcinat şi 10 boabe întregi, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, o legătură de usturoi verde, un ou, un gălbenuş, 2 role de tăiţei, 3 linguri de unt, 1 linguriţă de făină, o felie de pâine, puţin lapte sau apă.
Trebuie să le prepari aşa: separă bucăţile de spate de la pulpe şi spală-le. Curăţă legumele şi taie-le: morcovii rondele subţiri, ceapa în sferturi, cartofii în două, pe lung. Curăţă şi spală verdeaţa, apoi toac-o fin şi pune-o separat. Cu o lingură de pătrunjel freacă o lingură de unt şi la fel cu mărar. Dă-le la frigider. Curăţă şi feliază partea albă a usturoiului, apoi zobeşte-l şi cu puţină sare. Partea verde toac-o rondele fine. Pune la fiert, într-o oală, 3 l de apă, adaugă morcovul, ceapa, cartofii, boabele de piper şi spatele de la pulpe şi o pulpă. Lasă la fiert şi când clocoteşte, lasă focul la potrivit, apoi ştii tu că trebuie să scoţi spuma pe măsură ce se adună. Crestează în diagonală pulpele, pe ambele feţe, nu prea adânc şi, în crestături pune puţin ulei, sare şi piper măcinat, apoi le laşi la frigider 20 min. Când în cartofi poţi băga uşor furculiţa, îi scoţi într-o strecurătoare. Lasă-i la răcit şi când sunt numai călduţi, îi zobeşti prin strecurătoare şi obţii un piure la care adaugi o lingură de unt, baţi bine, apoi adăugi oul întreg şi baţi până se încorporează şi îl torni într-o crăticioară pe care o acoperi cu un capac şi o laşi la cald pe aragaz. Încinge cuptorul! Dacă au fiert bucăţile de pui şi legumele, mai adaugă puţină apă fierbinte dacă a scăzut prea mult, cât să fie mai mult de jumătate.
Pune pulpele de pui la cuptor, bine unse cu ulei, pe grătar sau într-o tavă. Scoate bucăţile de spate şi pulpa fiartă şi curăţă-le bine de toată carnea de pe ele. Carnea toac-o împreună cu o felie de pâine, înmuiată în lapte şi stoarsă. Pasta de carne o amesteci cu gălbenuşul, un praf de sare, pune puţin mai mult piper, puţin pătrunjel, legi bine cu o linguriţă de făină (dacă e nevoie mai adaugi) din care faci găluşte mici. Scoate morcovul şi strecoară supa. Pune tăiţeii în apă clocotită cu puţină sare şi fierbe-i după indicaţiile de pe plic, apoi limpezeşte-i. În aceeaşi apă, fierbe şi găluştile. Pune supa limpezită în oală, cu tăiţeii, găluştile şi morcovul. Lasă oala la cald!
Mamă! Dacă ai întors pulpele mai lasă-le până se rumenesc uşor. Nu le arde! Opreşte cuptorul! Când s-au rumenit scoate-le într-un castron, bagă în crestături pasta de usturoi verde, mai piperează şi presară un praf de Abido din cel pentru grill. Acoperă repede cu un capac şi lasă în cuptor la cald.
Când serveşti, pui supa la foc iute, cât să se reîncălzească bine, apoi o torni în castronul pentru dat la masă. Pune pătrunjelul cu unt pe masă. Când pui supa în farfurii, pui în fiecare farfurie un vârf de linguriţă de unt cu pătrunjel şi apoi torni supa caldă peste unt. Baţi bine piureul ca să fie ca o pastă, îl montezi nu îl turteşti pur şi simplu în farfurie! Îl montezi pe o parte şi îl presari cu puţin pătrunjel. Pulpa de pui o montezi lângă piure, o ungi cu pasta de unt cu mărar şi, după cu vrea fiecare, pastă de usturoi.
Mamă! Nu uita că poţi servi cu felii de roşii sau cu castraveţi verzi.
Pentru desert, cumpără îngheţată de două feluri. Eu zic să iei de ciocolată şi de lămâie. Pui, cu lingura aia pe care ţi-am adus-o eu, o parte din cea de ciocolată şi una din cea de lămâie, dar le separi cu frunze de busuioc. Ştii că lui Barto îi place busuiocul! Pentru Briseida poţi pune bucăţele de ciocolată. Şi... gata, că trebuie să mă culc! Pupici!
P.S. Nu pierde şi reţeta asta!

Niciun comentariu: