duminică, 13 ianuarie 2008

Prunele uscate ale matusii Mica

Desi ne pregatim pentru perioada Postului, asta nu inseamna ca nu ne putem bucura in continuare de varietate culinara.
Unchiul Misu din Giurgiu a trebuit sa vina la Bucuresti pentru un control medical minutios, asa ca, de ceva timp, matusa Mica a fost nevoita sa se instaleze la noi pentru exact aceeasi perioada. Trebuia sa fie alaturi de omul ei si, la drept vorbind, ce era sa faca singura acasa!? Ei, dar de cand Misu e in spital si Mica s-a instalat la noi, viata noastra de familie s-a schimbat complet. Fraiele gospodariei au fost preluate de matusa. Dar nu-mi pare rau! Ma bucur aproape in fiecare zi de surprize. O bucurie ticaloasa, care-mi umple tot sufletul si chiar imi da fiori!


PRUNE AFUMATE


Ieri, spre exemplu, inainte sa plec la serviciu, pe masa la bucatarie isi facuse aparitia o farfurie adanca, plina ochi, cu bulgari colturosi, ca niste carbuni negri-lucitori. O piramida de prune uscate! Le-am mirosit. Nu erau afumate, ci doar uscate. Miroseau fin a pruna si a ceva dulceag pe care nu-l intalnesti la alta poama. Cu iuteala am saltat-o pe cea din varf si-am varat-o in gura... mmm... N-am mai mancat prune uscate de cand eram copil! Am prins curaj si am strivit-o putin de cerul gurii. Ah! Luneca putin si e molcuta bine! E dulce-acrisoara. A, n-are sambure! Doamne, ce buna e! Gura mi s-a umplut de pruna care s-a strivit si mi-a oferit tot gustul minunat. Hm! isi bate joc de mine! Ce-si zice: "N-o sa ai parte decat de mine, alta nu mai pupi!". Si atunci, m-am repezit ca o fiara de prada, am insfacat o mana de surori de-ale ei, le-am bagat intr-un prosop de hartie, smuls rapid din rulou, si-am indesat ghemotocul in buzunar. Cu cea mai nevinovata fata i-am zis un "pa, sarut mana, Mica!" si-am taiat-o pe usa afara cu o miscare de pisica ce-si fereste coada. Abia astept s-ajung acasa sa vad ce surpriza mi-a facut matusa Mica!


Mancare de prune uscate

Ingrediente: 500 g prune uscate, o cana cu orez, o ceapa de marime potrivita, 3 linguri cu ulei, 2-4 linguri cu zahar.
Preparare: Alegi prunele uscate mai carnoase, le scoti samburii, le speli sub un jet de apa si apoi le lasi sa stea in apa rece aproximativ o jumatate de ora. Intr-o oala se toarna apa curata si se adauga prunele si doua linguri cu zahar. Cand apa in care fierb prunele a inceput sa clocoteasca, iar ele s-au umflat suficient de mult, le scoti din oala cu ajutorul unei spumiere si le pui intr-un vas ca sa se scurga. Separat, cureti ceapa de foi, o speli si o toci marunt, apoi o calesti in ulei, cu putina sare, punand si orezul ales, spalat. Le tii pe foc timp de cinci minute. Prunele fierte le pui peste ceapa si orez, adaugi apa calduta cat sa acopere stratul de orez de trei ori. Introduci cratita acoperita cu folie de aluminiu in cuptorul preincalzit si, dupa 10 minute, gusti si dregi de sare si cat e de dulce. Peste alte 15 minute verifici daca orezul e fiert si acopera prunele. Se poate condimenta, dupa preferinta, cu piper proaspat macinat sau boia de ardei dulce. Mancarea de prune uscate se serveste rece sau calda, la felul doi. Ca o alternativa, poti elimina ceapa din compozitie, in situatia in care mesenii sufera de afectiuni hepatice.

2 comentarii:

coatela spunea...

am sa gatesc reteta ta .dupa felul in care ai descris savoarea prunelor este imposibil sa nu vrei sa probezi.

Anonim spunea...

Astazi si eu am sa fac pentru prima oara. Am sa incerc reteta dv. Multumesc...