duminică, 13 ianuarie 2008

Pui fript, cu vin roşu, de Sfăntul Ion!

Unii spun asta cu entuziasm, alţii cu părere de rău, iar alţii cu indiferenţă. Cu entuziasm spun cei care au muncit din greu şi abia acum se pot bucura de aceste sărbători, cu părere de rău o spun tinerii şi petrecăreţii, restul...
Cine a muncit pentru o masă festivă, plină de bunătăţi şi a făcut şanţ pe traseul bucătărie-sufragerie, ăla s-a bucurat de Sărbători, nu musafirii! Au ras ei un rănd de ţuici reci sau fierte? Au gustat o icră, o salată de boeuf? Tu ai ciocnit cu ei şi ai dat fuga să mai tai nişte păine. Cănd te-ai aşezat să iei o bucăţică de caşcaval trebuie să schimbi farfuriile, pentru că aduci piftiuţa la care ai fiert o noapte intreagă. Mai rad un rănd de ţuici, iar paharul tău e plin! Le place şi piftia. Tu trebuie să faci cafele. Muzica stimulează incul şi se pun pe dansat. Se apropie ora 12:00, aduci rapid platourile cu paharele de şampanie şi sticlele. Poc! Sticlele sunt desfăcute şi parte din şampanie curge pe masă, pe covor, pe pantalon sau chiar intr-un decolteu. O altă parte ajunge in pahare şi toată lumea ciocneşte fericită, se pupă cu foc şi-şi face urări. Tu ţi-l cauţi pe-al tău, refugiat sub brad, şi reuşeşti să-l pupi, apoi străngi vesela şi serveşti cafelele. Speli vesela, verifici sarmalele la cuptor şi te intorci la ţuiculiţa sleită.

La dans


Nu te aşezi, că te şi inhaţă burtosul de cumnat să dansezi cu el. Te zgălţăie şi te calcă pe picioare pănă se termină melodia, te scuzi şi alergi la bucătărie. Scoţi sarmalele din cuptor şi pregăteşti incă un rănd de cafele. Aduci la spălat ceştile goale şi o parte dintre păhăruţele de ţuică, al tău e printre ele, dar plin. Serveşti sarmalele primite cu entuziasm printre paharele cu vin roşu, umplute din timp, chipurile să facă loc. Unii mai vor un rănd şi se termină prima tranşă de sarmale. Trebuie să pui altele la incălzit. Muzica reintră in decibeli sporiţi. Străngi farfuriile de la sarmale. Din muzica dată la maximum, başii bubuie. Mai o cafea, mai un dans, musafirii sunt fericiţi. Tu... la fel şi nici nu simţi căt eşti de lihnită! Se răcoresc cu vin. Le aduci curcanul şi murăturile şi incerci să organizezi puţin autoservirea. Reuşeşti să tai o feliuţă, transparentă, pentru soţul care stă cu farfuria intinsă. Ii pui feliuţa din pieptul de curcan alături de trei fire de sparanghel mănjite intr-o lingură de maioneză din ţelină. Cu un surăs strămb iţi mulţumeşte şi se aşază in fotoliul de sub brad, lăngă sticla de apă. Cu asta şi-a păpat raţia de proteine, lipide, hidro-nu-ştiu-ce.

La curcan


A fost delicios curcanul! Şi garnitura, după unele doamne. Eşti incăntată! Şi ai un pic de ameţeală, de fericire, bineinţeles! Treci iar la cafele! Străngi vesela şi ceva oase puse pe masă, ba chiar şi o gogonea de pe covor, apoi duci cafelele. Speli vasele. Muzica te asurzeşte, iar dai o fugă la baie. Cumnatul cel burtos te caută disperat, pentru că a terminat toate dansatoarele şi duce lipsă. După un dans, ameţită şi hurducăită, te intorci la bucătărie ca să tai cozonacii la care ai muncit o zi şi o jumătate de noapte. Atmosfera se schimbă pe... sărbe! Vine şi tortul! Apoi salata de fructe, altă şampanie, trufe, şampanie şi... totul ţi se derulează prin faţa ochilor mai repede. Nici nu ştii cănd au plecat. Ai adormit imbrăcată, acoperită cu un pled de soţul grijuliu. Dar ce Revelion ai tras! Şi acum simţi leşinul acela de la stomac. Dacă toată noaptea ai măncat, ai băut, ai dansat!?
Da'... să vezi acum, de Sf. Ion, ziua soţului, cum se vor inghesui la puiuţ cu vin roşu şi alte alea...! Să vezi distracţie!

Niciun comentariu: