duminică, 13 ianuarie 2008

Nepotul Mircea se insoară in Olanda

Ah! Nepoţii ăştia! Cănd sunt intr-o incurcătură dau fuga la mătuşi ca să-i scoată din... necaz. Şi de data asta mă pune in mare incurcătură Mircea, nepotul de la Timişoara. Il găsi insuratul! Şi nu oriunde, ci tocmai in Olanda! Acolo şi-a găsit ju­mă­tatea sau, mai precis, jumătăţul, că-i bărbată!
Şi, uite aşa, am primit un telefon de la nepotul Mircea, care do­reş­te nespus de mult să-i dau o reţetă de ceva deosebit, pentru George, vii­toarea lui mireasă. Bietul George vrea să-i pregătească lui Mircea o prăjitură pentru ziua in care se vor căsători, aşa, ceva care să răm­ană ca un simbol al acelui moment, la fel ca o melodie, ca o ima­gine... Mi-am pus imaginaţia la fiert, pentru ca să nu mă fac de răs şi să satisfac mireasa. Pentru că imi făcuse un portret verbal al acesteia, am inţeles că-i un băiat frumuşel, delicat, talentat şi sensibil. Ok, da'... cu gătitul cum o sta? Nu ştiu cum s-o, să-l iau?! Să-i dau reţeta ca unui expert sau ca unei incepătoare? Nu vreau s-o sperii!
Am stabilit că trufele sunt cele mai delicate şi mai fine pe care le poţi alătura unui moment fericit. Şi am pus măna pe telefon pentru luminarea lui George.

INDICAŢII

Mi-a răspuns chiar el. Dragă George, sunt eu, mătuşa de la Bucureşti. Cea cu reţe­ta de ceva bun. Sper să nu te sperii, pentru că eu sunt ceva mai repezită şi nu ştiu dacă exprimarea mea va fi intocmai cu cerinţele. Fii ingăduitoare! Pardon!
Am stabilit că trebuie să prepari ceva dulce-amărui, pentru că e deosebit, deci, trufe. Da, ai inţ­eles, trufe. Nuuuu, nu ciupercile acelea pe care le descoperă porci dresaţi special prin unele zone din Franţa, nu, ci bomboanele acelea din unt şi diverse alea deosebite, care ţi se topesc in gură şi te fac să uiţi de necazuri sau iţi măresc fericirea, atunci cănd e. Da. Alea. Păi... ai nevoie de un pachet de unt, 200 gr zahăr pudră, un gălbenuş, trei linguriţe de cacao, bucăţele de coajă de portocală in zahăr, stafide şi curmale tăiate mici, mici bucăţele, ciocolăţică rasă sau cacao, esenţă de rom şi un praf de sare. Cum ce-ţi trebuie sare? Păi, fără sare, nimic nu-i gustos, dragă! Sarea face să iasă in evidenţă dulceaţa componentelor. Bine. Ai in casă toate astea? Perfect! Pune-le pe masă! Te-ai spălat pe măini? Mă! Eu te intreb, pentru că aşa trebuie! Nu am de unde să ştiu că tu eşti pregătită.

DULCETreci la treabă! Fato! Nu stra­nuta peste ingrediente! Aha! Bine, hai să preparăm! Ce faci? Aa, iţi pui căştile? Puneţi-le! Gata? Acum trebuie să freci bine untul cu zahărul pudră. Bagă-l la blender! Ah, m-ai asur­zit! Gata? Opreşte-l! Incorporează gălbe­nuşul, apoi pune cacaua, esenţa de rom. Dă blenderul la viteză mică şi adaugă coaja de portocală, stafidele, curmalele şi un praf de sare. Ce faci? Ce ţi-a căzut? Păi ţine bine de el! Doar nu-l laşi să umble pe masă! Opreşte-l! Scoate-i capacul şi gustă compoziţia. Vezi, potriveşte de dulce după cum iţi place! Să fie puţin amăruie! Aşa trebuie, dau o senzaţie deosebită! Scoate va­sul şi bagă-l in frigider pentru 15 minute. Nu, dragă, nu mai stau la telefon pănă atunci! Hei, ce faci, bă­zăi? Termină, că mă induioşezi prea tare şi-mi strici ziua! Fii aten­tă! După ce trece timpul scoţi compoziţia şi faci bulgăraşi mici, pe care ii dai prin ciocolată rasă fin şi cacao. Apoi le păstrezi la rece, intr-o cutie din carton sau capito­na­tă cu pergament. Cum? Nu te aud bine, lasă smiorcăiala! Aaa, mulţumesc! Aştept să mă suni! Cum? Măine plecaţi şi luaţi trufele cu voi? Păi, ăia din Olanda nu au tru­fe? A, am uitat! Scuză-mă! Daaa, cred că o să fii un mires, o mireasă, o, un, scu­ză-mă! Incă nu m-am obişnuit, dar o voi face! Oricum, eu tot vă iubesc! Casă de piatră!

Trufe


Ingrediente: un pachet de unt, 200 gr zahăr pudră, un gălbenuş,3 linguriţe cacao, bucăţele coajă de portocală in zahăr, stafide şi curmale tăiate bucăţele mici, ciocolată rasă sau cacao, esenţă de rom, un praf de sare.
Preparare: se freacă bine untul cu zahărul pudră, se incorporează gălbenuşul, apoi cacaua, esenţa de rom, coaja de portocală, stafidele, curmalele şi un praf de sare. Potriviţi de dulce. Se fac bulgăraşi mici, ce se dau prin ciocolată rasă fin şi cacao.
Se păstrează la rece, intr-o cutie din carton sau in staniol.

Niciun comentariu: