duminică, 13 ianuarie 2008

Invata cum sa gatesti pe gustul familiei tale

Daca nu stii cum sa gatesti cele mai gustoase sarmalute de post, "trebuie" sa gasesti o prietena care sa te invete secretul
Tramvaiul a sosit in sfarsit. Urc si ma agat de o bara langa un scaun pe care statea o doamna mare. Mare rau! Satena buclata vorbea repejor, cu o gurita rosie-natur. In dreptul ei, era o femeie slaba, micuta, bruneta, cu un breton lung si cu o fata la fel. Cuvintele care mi-au atras atentia asupra lor au fost: "Iti spun eu cateva secrete pentru sarmalele de post!". Hait! Brusc, aparatul meu de receptie a intrat in functiune.



SECRETE



Cand e vorba despre secrete culinare, nu-l mai pot controla! Urechile mi s-au ciulit si m-am tras mai aproape. Doamna cea mare intoarce spre femeie chipul de papusa si o strapunge cu ochii albastri ca cerul: "Lasa draga, trebuie sa pui foile de varza in apa rece, in care ai taiat feliute de cartofi cruzi. Le ia, pana a doua zi, sarea. Si cand le scoti din apa, trebuie sa le mai lasi in strecuratoare, le presezi usor intre palme, sa le scurgi bine. Ciupercile trebuie sa le speli tot in strecuratoare, ca eu am gasit unele cu nisip! Si trebuie sa le tai, pentru ca unele sunt mari! Trebuie sa-ti faci ordine inainte sa te apuci de treaba. Toaca ceapa si pune-o intr-un vas, peste ea morcovul ras, daca ai, pune si niste vegeta, da' ai grija la sare! Orezul il pui langa ele in apa, totul sa fie pe masa, la vedere, ca sa nu te-ncurci...". "Sa le insir, asa, pe toate?", intreaba "fata lunga". "Da, draga, ce, n-ai loc? Ce, n-ai vase? Si sa stii ca atunci cand intri in post, ca e de Craciun, ca e de Pasti, trebuie sa speli vasele in care gatesti. Trebuie sa le oparesti, sa le fierbi in apa cu detergent si le clatesti in apa cu putin otet." "Da' eu am vase curate, draga!" "Nici vorba! Ai gatit de dulce in ele pana acum!" "Doamna mare" i-a taiat vorba. "Oparesti si lingurile din lemn! Mai bine cumperi doua noi! Asa trebuie! Daca-i post, e post! Cumpara orez cu bobul lung, fierbe-l bine, nu e lipicios! Cand le bagi la cuptor, trebuie sa pui un capac pe cratita, fierbe mai repede. Dupa ce s-au fiert, trebuie sa le lasi descoperite ca sa se rumeneasca vreo zece minute".


TREBUIE!



Doamne, "trebuie" asta incepe sa ma enerveze! "Trebuie sa pui apa la fiert, pentru completat, daca scade, sa fie gata fiarta. Sa nu pierzi timpul!" Negutul paros, pe buza de sus a doamnei mari, salta in sus si in jos, dupa cum era folosit "trebuie". Pe receptie, alte doua femei care si-au aratat vizibil interesul, au dat apa la moara frumusetii dolofane: "Trebuie! Ai sa reusesti! Si, lasa, ca te-nvat eu si cum sa faci mancare de castraveti acri de post! Au! Trebuie sa cobor! Pa, tu! Suna-ma! Iti mai dau eu sfaturi!" Se ridica repede, facandu-si loc spre usa, ca un transatlantic grabit. "Fata lunga" isi aduse aminte ca n-a aflat ceva si-i striga: "Draga, da' de ce trebuie?"... "D'aia!", ii striga din usa "transatlanticul-papusa".



Deliciu in foi de varza


Ingrediente: doua verze murate, potrivite, o cana cu orez, trei cepe mari, doi morcovi potriviti, 100 g stafide, o cutie de 400 g ciuperci, 0,500 l suc de rosii sau trei linguri cu pasta de tomate, o legatura marar, o legatura patrunjel, doua crengute uscate de cimbru, o lingura de delikat, sare, piper, doi cartofi potriviti.
Preparare: Cureti cartofii, ii tai rondele, desfaci verzele in foi, le scoti cotoarele, le portionezi si miezurile le lasi in apa rece in care pui cartofii. Orezul il pui in apa rece. Tai marunt ceapa, cureti morcovul si-l dai pe razatoarea mare, toci ciupercile si le storci de zeama. Intr-o cratita incingi uleiul si pui ceapa, morcovul si orezul, cu putina sare, la inabusit, adaugand cate putina apa calda. Amesteca des. Dupa 20 de minute, pune ciupercile si stafidele. Lasa inca zece minute si pune sucul de rosii sau pasta de tomate diluata cu apa. Dupa 15 minute, adaugi verdeata tocata fin, delikatul si piperul, dai cratita la racit. Scoti foile de varza si miezurile, le presezi intre palme, ca sa le scurgi. Arunci cartofii si apa. In fiecare foaie pui, cu o lingurita, din compozitie, rulezi foaia si o apesi la capete sa nu iasa orezul. Atentie! Nu strange prea tare compozitia, pentru ca orezul sa mai creasca la fiert. Pune sarmalutele pe un platou. Da drumul la cuptor. Foile ramase si miezurile le toci fidelute, le storci de zeama si cu o parte acoperi fundul cratitei in care vrei sa pui sarmalele. Aranjezi un rand de sarmale, pui crengutele de cimbru si continui cu sarmale pana cand le termini. Deasupra asezi restul de fidelute de varza. Lasi la foc potrivit pana incepe sa fiarba, pui capacul si le bagi la cuptorul incins. Focul trebuie sa fie potrivit, doua ore, dupa care incerci o sarma, si daca se taie cu furculita, atunci sunt fierte, si opresti focul.

Niciun comentariu: