duminică, 13 ianuarie 2008

Garnitura? Muraturi!

La o fasole merge o muratura! Buun. Muratura sa fie! Am insfacat un borcan cu muraturi. L-am pus pe masa. Si... abia atunci am observat... Doamne, ce frumos erau aranjate! Cum se uitau la mine stelutele portocalii din morcov, lipite de sticla borcanului! Ridic celofanul. Mmmm, muraturi! Un miros, numai al lor, patrunzator, acidulat-usturoiat imi patrunde in fiinta. In zeama rozalie se inghesuiau buclate buchetele de conopida, felii palide de telina, gogonele galbioare... Oooh, uite si un ardei rosu, lucios! Ma ridic, bag mana si-l trag afara, in castron. Sta teapan, cu aspect razboinic... Nu rezist si ciupesc din carnea-i taricica. Zeama da sa iasa si ma reped s-o sorb. Mmmm, Doamne, ce minune acrisoara, cu parfum de ardei gras!... Ii pun alaturi trei gogonele molcute, galbioare de coapte, tocmai cum imi plac mie, patru stelute de morcov si scot de bucle doua conopide mici, de-acum rozalii. Parca s-a mai linistit ardeiul, dar tot bosumflat e. Surpriza! Bag mana dupa cativa catei de usturoi si mana-mi aluneca pe ceva maricel, rotund... Ce-o fi? Cotrobai si fac loc sa scot la lumina pe necunoscutul lunecos. Ridic, ridic... Si... minune!... Un pepene!... Da, e adevarat, e un pepene murat! Unul din aia rotunzi, ca Pamantul... pe care trebuie sa-i tai doar pe la Ecuator, rotund... de jur imprejur.... Il pun in castron cu gand criminal si mai var mana pentru ultima data azi! Pipai de zor si gasesc vinovata culorii rozalii a zemii. Da, felia asta, de doua degete, de varza rosie, acum palida de frica, ea e vinovata! Si acum sta spasita si stinghera in mana mea! O privesc dojenitor, apoi o iert si o pun alaturi de... "coborcanistii" ei. Mai scot trei polonice de zeama si... gata!
Ajunge! Ma ridic, ma spal pe maini, pun celofanul, leg sfoara si... la loc cu borcanul. Alta data! Promit! Iau un alt castron in care tai mai marunt conopida, feliutele de gogonele, tai in doua stelutele de morcov, fideluta varza rosie, fac rondele din pepene si apoi le tai ca pe tort si, la sfarsit, pun mana pe ardeiul rosu, artagos. Nu pot rezista si-l musc... numai putin! Restul ardeiului il tai feliute, ca sa se mai bucure si altii de o asemenea minune. Acum strivesc cinci catei dolofani de usturoi, tai patru rondele dintr-un ardei iute verde si subtiez cu zeama din muraturi intr-un bol pentru cei care doresc muraturi mai picante. Si nu sunt putini!



Mancare de fasole verde


Ingrediente: un kg fasole verde, doua cepe, un ardei gras, doi morcovi, o ceasca de ulei, doua linguri de bulion, cinci catei de usturoi, sare, piper, marar.
Preparare: Cepele se curata, se spala si impreuna cu ardeiul se taie solzisori. Fasolea verde se curata si se spala. Intr-un vas se incinge ulei si se calesc ardeiul si cepele, apoi se adauga fasolea verde si morcovii dati pe razatoarea mare. Se pune apa cat sa le cuprinda si se lasa la foc potrivit. Cand fasolea este fiarta, se pune bulionul desfacut in putina apa. Se sareaza, se pipereaza, se adauga usturoiul pisat si se da la cuptor, la foc potrivit, inca 10 minute. La sfarsit se pune mararul tocat marunt.

Niciun comentariu: