duminică, 13 ianuarie 2008

Cu inspiratie si talent poti prepara orice

Frigul de-afara ne-a inghesuit in magazinul de paine. Fiecare cumpara si se strecura printre cei care blocau usa, ca sa iasa afara. In fata mea erau doua femei infofolite de abia li se vedeau ochii.
Ele purtau o discutie, dupa parerea mea, inceputa de ceva timp, ajunsa acum la subiectul cel mai delicat, ce si din ce facem de mancare. La naiba cu subiectul asta! Delicat, dar... permanent! Arzator, subiectul asta se insinueaza peste tot si printre toti. De la tarabagiii din piata, pana la parlamentari (nici ei nu scapa!). E de ajuns ca cineva sa deschida discutia, ca totul se transforma in adevarate polemici. Se trece de la o idee la adevarate tratate de bucatarie. De la o dorinta meschina, pana la mese fastuoase. Subiectul e nemarginit, imaginatie sa ai! Si dorinte! Dar, sa revenim la oile (pardon!), la gospodinele noastre, care vazute asa..., mai de sus, una dintre ele avea o caciula neagra, trasa bine peste frunte si un fular gri, care-i acoperea gura, iar cealalta, o broboada maro.


LAMURIRI


Iti lasau impresia ca discutau intre ele doar caciula si broboada! Caciula si fularul gri, intreba ragusit pe broboada: "Ce floare fato?". "Pai, paine d'aia in forma de floare, bre, aia care e ca gogoselele!", ii raspunse broboada. "Aha!", se dumiri caciula. "Pai, de unde ai luat-o?", o mai intreba. "De la cap, d'acolo! Unde gasesti si lipie!", raspunse cunoscatoare broboada. "Si... zi, bre, cum o faci?", o zori caciula, si in gand si eu, pentru ca ne apropiam de vanzatoare si nu puteam sa le urmaresc cu urechea lipita de broboada, ca sa le aflu secretul. "E, iei o floare, de care vrei, o tai in doua, asa ca pe blatul de tort, scoti din fiecare gogosica ceva miez, atat cat sa faci o gropita, bre, ca sa bagi umplutura". "Si?!", o imboldi caciula. "Pai... acu'faci umplutura! Da' faci cum vrei si cu ce vrei! Eu fac din branza de vaci, cam un sfert (250 g), ca al meu are ulcer, si cateodata mai pui si putina din aia sarata, ca mancam si eu, si baiatu'. Pui trei linguri de smantana, o ceapa mare, tocata marunt, o juma de ardei gras rosu si o juma verde, asa, pentru culoare, c'ai putea sa pui si doar unul singur, toci o legatura de marar, da' sa pui d'ala mai negru ca e mai mirositor, sare, piper si le amesteci pe toate. Umpli bine juma cu scobitura si ungi cu ce-ti ramane partea de deasupra. Poti sa pui peste fiecare gogosica o felie de rosie, sau de castravete verde, sau salata... Auu! Sa vezi ce buna e!! E, vezi mata, acu’... ti-o faci cum vrei si cum iti place! Poti s-o faci si cu altceva. Da' sa n-o mananci imediat, bre, o lasi cam vreo ora, chiar doua, acoperita cu o carpa, ca sa-si traga ea gustu'!" "Cinci paini de sapte jumate!", ceru broboada ajunsa la tejghea. Am facut si eu la fel si iute dupa ele, sa nu scap alte indicatii. Eh, nimic interesant! Concluzia: am preparat floarea si a iesit minunata, asa cum imi place!


Floare umpluta cu branza de vaci


Ingrediente: O paine in forma de floare; 250 g branza de vaci; trei linguri de smantana; o ceapa mare; o jumatate de ardei gras verde si rosu; sare; piper; o legatura de marar; o rosie mare; frunze de salata verde.
Preparare: Taiati painea pe jumatate, ca pe un blat de tort, fara sa separati painicile, si ii scoateti din fiecare painica o parte din miez, ca sa faceti loc la umplutura. Puneti branza de vaci intr-un castron si amestecati-o cu ceapa, ardeii, mararul (tocate fin), smantana si dregeti de sare si piper. Cu acest amestec umpleti fiecare scobitura a painii peste care puneti cate o felie de rosie taiata rotund, apoi o felie potrivita de salata si acum umpleti cu restul de compozitie jumatatea de deasupra, pe care o puneti peste cea cu salata. Apasati usor si lasati la rece pana o serviti. Puneti la fiecare cate o bucata din floare.

Niciun comentariu: