duminică, 13 ianuarie 2008

Bucătăresele din cămin


Cănd eşti indrăgostit, ca să-ţi uluieşti iubitul sau iubita incerci să faci tot felul de lucruri ciudate. Spre exemplu, să te apuci să găteşti cănd habar n-ai, să repari ceva cu scule improvizate etc. Iar dacă eşti student indrăgostit, atunci nu există limite in enumerarea gesturilor necugetate, care de care mai trăsnite.
- Hai, că sunt plină de nervi! Trebuie să fac bucătărie. Ajută-mă, dragă! E sămbătă şi vine Silviu. Vreau să-l dau gata cu o masă pregătită de mine!, ii zise Gina colegei de cameră Mara, de la Arte Plastice.
- Nu zău? Şi ce vrei să pregăteşti?, ii luă vorba din gură şi elanul Mara.
- O ciorbiţă şi copane prăjite. Mi-a trimis mama un pui!, şi-i arătă incăntată un pui negru, dolofan, legat fedeleş de picioare, vărăt sub pat.
- Şi cine o să-l ucidă?, intrebă Mara, băgănd groaza in Gina.
- Lasă, că mă rog de Dani, de la Arhitectură, să-l ucidă el. Şi zbură afară pe uşă cu puiul.
In cinci minute Gina apăru cu puiul tăiat şi-l puse pe masă. Amăndouă se uitau cu milă şi oarecare silă la puiul insăngerat.
- Acum ce facem?, intrebă Gina strămbăndu-se. Cred că trebuie jumulit de pene.
- Cum?, intrebă Mara, prinzănd cu două degete căţiva fulgi. Căpătă curaj, trase tare şi jumuli căţiva fulgi, apoi amăndouă se apucară de treabă. Puiul jumulit nu arăta aşa cum ar fi trebuit.
- Arată urăt! Mai bine il jupuim. Stai aşa!, zise Gina. Se repezi la trusa medicală din care scoase două foarfece şi un bisturiu. Ţine o foarfecă! Ciupeşte aici!, o indemnă ea pe Mara.
Fiecare cu o foarfecă apucau, apoi Gina tăia pielea puiului cu bisturiul. Buuun! Se punea problema golirii de conţinut. Mara ţinea picioarele puiului, in timp ce Gina secţiona pielea de la abdomen, aşa cum invăţase la practică. Bisturiul infipt prea energic a accelerat golirea rapidă a abdomenului şi a imprăştiat maţele calde şi un miros fetid. Fetele se depărtară brusc, scărbite:
- Ptiu, ce e chestia aia mare dintre maţe? Au... eu nu bag măna să-i scot inima, scoate-o tu, că vei fi doctoriţă şi trebuie să exersezi!, zise Mara in şoaptă, năpădită de sentimente contradictorii.
- E stomacul, cred... Aaa, era cocoş, vezi?! Uite-i inima şi plămănii!, observă Gina, care scoase conţinutul puiului şi-l aruncă la gunoi. Trebuie să-l disecăm!, zise Gina uităndu-se a pagubă in carcasa puiului ucis.
Greu, foarte greu doar cu un bisturiu şi cu pense! In timp ce Mara ţinea puiul, depărtăndu-i picioarele, Gina se străduia să-i desfacă pieptul şi să-l taie in două. Cu osul nu mergea, trebuia ceva mai dur ca să-l spargă. Marei i-a venit ideea să apeleze la mecanicul căminului şi, fuguţa, a luat de la el o daltă şi un ciocan. Cu dalta intr-o mănă şi cu ciocanul in cealaltă, Gina spărgea artistic carcasa osoasă.
Mulţime de carne imprăştiată, sănge, fulgi, masa toată plină de mizerie, fetele transpirate, pline cu sănge şi grăsime, pasărea hăcuită de nu se mai ştia ce fusese decăt după ghearele chircite care mai erau incă la locul lor. Acesta era tabloul pe care l-a avut in faţa ochilor iubitul Ginei, care venise cu un buchet de trandafiri, o sticlă cu vin şi un minunat pui fript, trimis de mama lui. Surpriza a fost totală.Â
- Am vrut să pregătesc o natură moartă de... de tot! Pentru un studiu!, a băiguit Mara.
Fetele se repeziră să arunce la gunoi mizeria făcută. Una spălă masa, cealaltă sculele, apoi amăndouă, mizeria de pe jos. In căteva minute, fapta criminală dispăruse, şi masa era acum acoperită cu o muşama cu floricele. Silviu puse pe masă darurile şi-i trase "o cină de week-end" impreună cu ucigaşele.

Pui fript

Ingrediente: un pui de 1-1,500 kg, 250 g bacon sau costiţă afumată, 100 g unt, sare, piper, cimbru (după gust), 100 ml vin.
Preparare: Se spală puiul şi se usucă prin presare cu un prosop curat, se presară cu sare, piper şi se unge cu unt, apoi se inveleşte in feliile de bacon sau costiţă. Se dă puiul la cuptor, intr-o tavă cu puţină apă, pentru 30 de minute. Din cănd in cănd, puiul se stropeşte cu sosul din tavă, in care am pus şi vinul. Cănd baconul este bine rumenit, puiul este gata pentru a fi servit cu diverse garnituri, după gust.

Niciun comentariu: